Prieskonis, kuris paskanins viską!
Jei dar neišbandėte Tajín, jūsų laukia tikras atradimas! Šis ryškus, rūgštus ir šiek tiek aštrus prieskonis užkariavo kulinarinį pasaulį. Galite jį laikyti prieskonių pasaulio kečupu – itin universalus ir tinkamas beveik viskam. Pažvelkime, kas daro Tajín tokį ypatingą, iš kur jis kilęs ir kodėl verta visada turėti jį po ranka.
Kas yra Tajín?
Tajín (tariama ta-CHIN) – tai meksikietiškas prieskonių mišinys, pagamintas iš čili pipirų, džiovintos laimo žievelės ir jūros druskos. Jis pasižymi idealiu lengvo aštrumo, citrusinio gaivumo ir sūrumo balansu, todėl puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams pagardinti. Skirtingai nuo aštrių padažų ar kitų čili pagrindu sukurtų prieskonių, Tajín nėra aštrus – jis labiau pabrėžia natūralius skonius, o ne juos užgožia.
Tajín istorija
Tajín 1985 metais sukūrė meksikiečių verslininkas Horacio Fernández, įkvėptas šeimos recepto, perduodamo iš kartos į kartą. Jis norėjo sukurti prieskonį, kuris atkartotų tradicinį Meksikos čili ir laimo skonį, tačiau būtų patogus naudoti ir ilgai išliekantis šviežias. Taip gimė Tajín, kuris iš pradžių tapo kiekvienos meksikiečių virtuvės būtinybe, o vėliau išpopuliarėjo visame pasaulyje. Šiandien jis yra mėgstamas dėl savo ryškaus, bet subalansuoto skonio.
Tajín: universalus prieskonis viskam
Tajín galima laikyti universaliu skonio stiprintoju – kaip kečupą, tik prieskonių pavidalu. Jo panaudojimo galimybės yra beribės! Štai keletas būdų, kaip jį naudoti:

Vaisiai ir užkandžiai
Pabarstykite ant šviežių vaisių, tokių kaip mango, arbūzas, ananasas, apelsinai ar obuoliai.
Apibarstykite agurkus, hikumą ar avokadus, kad gautumėte gaivų užkandį.
Aptepkite stiklinės kraštą, ruošdami micheladą, margaritos ar Bloody Mary kokteilį.
Pabarstykite ant spragėsių ar skrudintų riešutų.
Sumaišykite su graikišku jogurtu ar kreminiu sūriu ir pasigaminkite pikantišką padažą.
Paskaninkite fri, keptas orkaitėje ar virtas ruoštas bulves.

Pagrindiniai patiekalai
Įtrinkite vištieną, jautieną, kiaulieną ar žuvį prieš kepdami ar grilindami.
Naudokite kaip sauso marinato dalį BBQ šonkauliukams ar vištienos sparneliams.
Pabarstykite ant plaktų kiaušinių, omletų ar įdarytų kiaušinių.
Įmaišykite į maltą mėsą gamindami burgerius ar taco.
Pabarstykite ant krevečių ar jūros gėrybių.
Apibarstykite ant keptų ar troškintų daržovių.

Gatvės maistas ir užkandžiai
Pagardinkite Meksikos stiliaus kukurūzus (elotes) su Tajín, majonezu ir sūriu.
Pabarstykite ant tortilijų traškučių ar bulvių traškučių.
Naudokite guakamolei ar salsai pagardinti.
Sumaišykite su chamoy ir gaukite autentišką meksikietišką saldainių skonį.
Pabarstykite ant karštos kakavos ar prieskoninės (spiced) kavos.
Desertai ir saldūs skanėstai
Derinkite su šokoladu glaistytais braškėmis.
Pabarstykite ant vanilinių ar mangų ledų.
Apibarstykite ant churro ar karamelizuotų spragėsių.
Įmaišykite į plaktą grietinėlę ar glajų.

Kodėl Tajín turėtų būti jūsų virtuvėje?
Tajín yra daugiau nei tiesiog prieskonis – tai skonio revoliucija! Jis suteikia bet kuriam patiekalui ryškumo ir pikantiškumo, todėl valgiai tampa dar įdomesni. Nesvarbu, ar norite sustiprinti vaisių skonį, pagardinti mėsą ar pagyvinti kokteilius, Tajín yra tas slaptas ingredientas, kurio jums trūko.
Ko laukiate? Įsigykite buteliuką, eksperimentuokite ir leiskite Tajín prieskonių magijai pakeisti jūsų patiekalus!